понеділок, 2 жовтня 2023 р.

9 клас. ОБЖ. 3 жовтня 2023

 Тема. 

Невідкладна домедична допомога

Визначення стану потерпілого. Перша допомога у надзвичайних ситуаціях. Види і наслідки кровотеч. Невідкладна допомога при кровотечах. Серцево-легенева реанімація.

Практичне заняття:

Відпрацювання навичок надання невідкладної допомоги при травмах, кровотечах, опіках, втраті свідомості, зупинках дихання.

Перша медична допомога — комплекс негайних заходів, які проводяться людині, що раптово захворіла або постраждала від дії зовнішніх факторів до її передачі, в разі потреби, під опіку кваліфікованому медичному персоналу.

Потерпілий може бути у стані: непритомності, паніки, відчуття фізичного болю. У стані непритомності в потерпілого слід визначити ознаки життя: наявність пульсу та дихання, реакції зіниць ока на світло. Пульс можна визначити, натиснувши на тіло в тих місцях, де артерія найближче розташована до поверхні шкіри.

Алгоритм MARCHE. 
Особливості першої медичної допомоги під час війни
Але перш ніж вивчати як рятувати інших, необхідно зазначити, що головне правило першої допомоги за будь-яких умов — це пріоритет життя рятувальника. Не починайте діяти, перш ніж оціните ситуацію. Необачні дії переведуть вас з категорії рятівника у категорію постраждалого. В критичній ситуації ваша задача спочатку видихнути, дати собі відповідь, що спричинило поранення постраждалого та чи усунено цей небезпечний фактор. Таким фактором може бути як злий пес, що вкусив постраждалого, так і ворожий обстріл.

Саме у такій послідовності ми будемо протидіяти небезпекам 
для життя постраждалого.




Практичне заняття:

Відпрацювання навичок надання невідкладної допомоги при травмах, кровотечах, опіках, втраті свідомості, зупинках дихання.

Значна частина пацієнтів, що потребують невідкладної медичної допомоги, гине через її несвоєчасність або неадекватність. Відомо, що відсутність допомоги тяжкопостраждалим протягом 1 години після ушкодження збільшує кількість смертельних наслідків на 30 %, до 3 годин – на 60 %, до 6 годин – на 90 %.


Перша допомога в мирний час відрізняється від воєнного часу. Воєнний час зобов’язує нас по можливості використовувати саме аптечку постраждалого для надання йому допомоги. Відрізняється також механогенез травм, тобто їх походження, та збільшується час на евакуацію від місця пригоди до лікарні.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Урок 32 Здоров’я людини Чинники, що впливають на показники здоров’я населення. Сфери життя людини.

  Тема уроку  Здоров’я людини Чинники, що впливають на показники здоров’я населення. Сфери життя людини. Вплив медицини на ці показники, за ...