неділя, 29 січня 2023 р.

8 клас. урок 19. 31.01.2023

 Тема уроку.

Психологічні і соціальні наслідки ранніх статевих стосунків, підліткової вагітності



Очевидно, що ваші уявлення про наслідки статевих стосунків  потребують певних знань.

У період статевого дозрівання в підлітка зростає інтерес до протилежної статі, збільшується статевий потяг, стає актуальною інформація сексуального характеру. Велику увагу представники обох статей звертають на вторинні статеві ознаки. їх своєчасна поява і типовий для цього віку стан дає змогу відчути себе повноцінними чоловіками й жінками, проте вони відчувають невпевненість щодо пов'язаних з цим статусом ролей і функцій. З'являється схильність вважати вторинні статеві ознаки перевагами зовнішності саме представників іншої статі.


    Репродуктивне здоров’я, як і здоров’я в цілому, визначається різними чинниками. По-перше, спадковістю. Батьки передали нам свої ознаки й властивості, зокрема й ті, що визначають репродуктивне здоров’я. По-друге, способом життя, який ми ведемо, наявністю корисних і шкідливих звичок. Окрім цього, репродуктивне здоров’я визначається також і системою охорони здоров’я, що існує в нашій країні. На репродуктивне здоров’я можуть впливати соціально-економічні й природні чинники, наприклад екологічні.

    Часом підліток вважає, що він вільна особистість і може робити все, що захоче, зокрема й у сексуальній сфері. Однак свобода завжди передбачає відповідальність. Там, де немає відповідальності, там немає й свободи. Вільна людина за все відповідає сама, і тому вона вільна. Свобода існує для того, щоб ми могли приймати виважені, розумні рішення.

    Рішення почати сексуальне життя треба приймати, маючи відповідну інформацію. Треба враховувати, що раннє статеве життя призводить до багатьох негативних наслідків. Організм підлітка не готовий до цього фізіологічно й психологічно, підліток не може брати на себе відповідальність за складні стосунки, оскільки соціально й економічно він залежить від батьків.





До ризиків, пов’язаних із раннім статевим життям, належать:

• нервові стреси й невдачі, пов’язані з неготовністю нервової системи підлітка до таких стосунків;

• зараження інфекціями, що передаються статевим шляхом (ІПСШ), зокрема ВІЛ / СНІДом;

• рання вагітність, що наражає на небезпеку здоров’я матерів-підлітків та їхніх дітей.




    Раннє статеве життя, для хлопчиків, полягає не скільки у фізіологічних збитках, скільки у психологічних. Підліток чи юнак ще не здатний по-справжньому оцінити душевні якості жінки – для цього він просто не дозрів особистісно. Але, в наслідок того, що перші враження завжди найбільш яскраві, "гола" фізіологія може фіксуватись в пам’яті хлопця і ставати єдиним способом спілкування з жінками. В майбутньому може стати найголовнішим у житті. Тобто потенція стає головним в житті і не здатність сприймати партнера по сексу як особистість.

 Перед тим, як вступати в статеві контакти замисліться:

  • Впевнені ви, що прийшов час "робити це" з цією людиною;
  • Вірно ви вибрали час і місце;
  • Не будуйте повітряних замків і не чекайте від стосунків чогось неймовірного у майбутніх відносинах;
  • Скористайтесь засобами контрацепції.

Охорона репродуктивного здоров'я це сукупність чинників, методів, процедур і послуг, які надають підтримку репродуктивному здоров’ю та сприяють добробуту сім’ї чи окремої людини за допомогою профілактики й вирішення проблем, пов'язаних із репродуктивним здоров'ям..

Бездумність і легковажність є причиною багатьох сумних

 наслідків. Фізичні й моральні страждання — ось результат

 несерйозного ставлення до важливих життєвих питань.

 Сенека писав: «Найсильніший той, хто має владу над

 собою».

Стриманість, уміння володіти собою, обережність у знайомствах потрібні, щоб уберегти себе від зайвих страждань і прикрощів. Найдавніший і найнадійніший контрацептив — це вчасно сказане «ні».




Немає коментарів:

Дописати коментар

Урок 32 Здоров’я людини Чинники, що впливають на показники здоров’я населення. Сфери життя людини.

  Тема уроку  Здоров’я людини Чинники, що впливають на показники здоров’я населення. Сфери життя людини. Вплив медицини на ці показники, за ...